Dijital pazarlamada kariyer mi edinmek istiyorsun? Bu harika haber bunu tüm tecrübemle söyleyebilirim.
Dijital pazarlamayı hatrı sayılır bir süredir kullanıyorum ve online marketingin cezbedici evrenine girmek isteyen herkes için(tecrübeli, tecrübesiz) hiçbir zaman geç değildir.
En güzel yanıda bu işi çevrim içi olarak rahatlıkla öğrenebilirsiniz.
Online araçları kullanarak ve globaldeki hizmet arayanlara istediğin konforlu alandan hizmet vererek ve gereken maharetleri edinerek dijital pazarlama alanında yer edinebilirsiniz.
Dijital Pazarlama Nedir?
Dijital pazarlama, ürün ve içerik pazarlamasının dijital üzerinden yapılmasını kapsayan ve kısa bir tanımla anlatılamayacak kadar geniş olan bir terimdir. İnternetin yükselişi ve mobilin evrimi ile ticaret ve pazarlama anlayışının değişmesi, dijital pazarlamayı doğurmuştur. Dijital pazarlama kanalları arasında internet, arama motoru, sosyal medya, mobil uygulama ve çok daha fazlası vardır.
bkz. Dijital Pazarlama Nedir?
Dijital Pazarlama Alanları Nelerdir?
Dijital Marketing Kanalları
- Arama Motoru Pazarlaması – İki alanı kapsar: Arama motoru optimizasyonu (SEO) ve Ücretli arama reklamcılığı.
- Web Sitesi Pazarlama – Web sitenizi tanıtmak.
- İçerik Pazarlama – Dijital pazarlama kampanyalarınızda değişik içerik çeşitlerini kullanma.
- E-posta Pazarlama – Ürünlerinizi veya hizmetlerinizi e-posta yoluyla pazarlamak.
- Sosyal Medya Pazarlaması – Facebook, Instagram ve diğer sosyal platform ağlarında pazarlama
- Mobil Pazarlama – Farklı uygulama mağazalarında pazarlama (Google Play, Apple Store, Mi Store, Huawai Store…)
- Video Pazarlama – YouTube, Vimeo ve diğer video kanallarında pazarlama
- Affiliate Marketing – Başkalarının ürünlerini tanıtın ve satışlardan komisyon kazanın sistemli bir alan.
Dijital Pazarlama Araçları Nelerdir?
Dijital pazarlama araçları, sağladıkları hizmetlere göre alanlara ayrılır. 5 alanda incelemek mümkündür işte o alanlar ve açıklamaları:
Tasarım Araçları Nelerdir?
Canva: Canva, tasarım becerisi olan veya olmayan herkes için kullanımı kolay bir grafik tasarım aracıdır. Canva, sosyal medya gönderileri, afişler, infografikler, sunumlar ve daha fazlası için çok çeşitli tasarım seçenekleri sunar. Canva’nın önceden oluşturulmuş şablonlarıyla görsellerinizi özelleştirmek kolaydır.
Adobe Photoshop: Adobe Photoshop, profesyonel grafik tasarımda en çok kullanılan araçlardan biridir. Photoshop, görüntüleri düzenlemek, tasarlamak, renklendirmek, oluşturmak ve geliştirmek için kullanılır. Genellikle fotoğraf düzenleme, web tasarımı, reklam afişleri, logolar ve diğer birçok tasarım için kullanılır.
Sketch: Sketch, dijital tasarımcılar tarafından kullanılan bir vektör tasarım aracıdır. Eskizler, web siteleri, mobil uygulamalar, logolar ve simgeler gibi birçok tasarımda kullanılmaktadır. Sketch, hızlı prototip oluşturma, simge yönetimi, animasyon tasarımı ve birden çok ekran tasarımı oluşturma yeteneği gibi özellikler sunar.
SEO/SEM Araçları Nelerdir?
Google AdWords: Bu, Google tarafından sağlanan ve web sitesi trafiğini, ürünleri ve hizmetleri pazarlamak için kullanılan bir reklamcılık hizmetidir. Sunduğunuz ürün ve hizmetlerin doğru hedef kitleye ulaşmasını sağlayan bir sistem. Ücretler şirket tarafından belirlenir ve bir reklama tıklandığında ücretlendirilir.
Google Trends: Dijital pazarlama araçlarımızdan biri olan Google Trends, sizi en son trendler, veriler ve güncellemeler hakkında bilgilendirir. Son 24 saatte neler olduğunu görmek için bir kategori veya ülke seçin. Bu aracın kullanımı ücretsizdir.
SEMRush: İnternette detaylı araştırma yapmak için anahtar kelimeler özel bir düzende düzenlenebilir. SEMRush, belirli bir kelime için rekabet eden web siteleri için arama motoru sonuçlarını listeler. Aylık 99$, 199$ ve 399$ seçenekleri var.
Sosyal Medya Planlama Araçları Nelerdir?
Hootsuite: Hootsuite, en yaygın kullanılan sosyal medya izleme ve yönetim aracıdır. Bu araç; tüm sosyal medya hesaplarınızı tek bir yerden yönetebilirsiniz. Üstelik bu araç sayesinde dilediğiniz içeriği istediğiniz zaman paylaşabilirsiniz. Aylık 19 euro ve 99 euro seçenekleri var.
Sprout Social: Dijital pazarlama araçlarımızdan biri olan Sprout Social, sosyal medya hesaplarınızı yönetmenize ve hesaplarınızla ilgili istatistiklere erişmenize olanak sağlar. Bu istatistikler: İçerik gönderme hızınız ilgi, kullanım ve diğer faktörlere bağlıdır, bu nedenle ne sıklıkta gönderi paylaşmanız gerektiğini bilirsiniz. Ayrıca gönderileri zamanlayabilirsiniz. Aylık 99 $, 149 $ ve 249 $ seçenekleri var.
Buffer: Zaman kazandıran bir sosyal medya yönetim aracı. Buffer sayesinde tüm araçlarınızı paylaşın, planlayın ve analiz edin. Beş kategoride mevcuttur: aylık ücretsiz, 10 ABD Doları, 99 ABD Doları, 199 ABD Doları ve 399 ABD Doları.
E-Posta Pazarlama Araçları Nelerdir?
MailChimp: E-posta oluşturmanıza ve göndermenizi sağlayan bir araç. Profesyonelce oluşturulmuş şablonlar arasından seçim yaparak en kaliteli müşterilere ulaşabilirsiniz. MailChimp ücretsiz olarak veya ayda 10 ve 199 ABD Doları karşılığında kullanılabilir.
Constant Contact: Dijital pazarlama araçlarınızdan biri olan Constant Contact sayesinde e-postaları özelleştirebilir, doğru mesajı doğru zamanda gönderebilir, istatistikleri görüntüleyebilir ve daha fazlasını yapabilirsiniz. Ayda 20, 45, 65, 70, 95 ve 125 ABD Doları olarak faturalandırma seçenekleri var.
Analiz Araçları Nelerdir?
Google Analytics: Google Analytics, web sitesi ziyaretçi etkileşimlerini analiz etmek ve web sitesi performansını ölçmek için ücretsiz bir araçtır. Google Analytics, web sitelerindeki trafik kaynaklarını, ziyaretçi davranışını, kullanıcı sadakatini, dönüşüm oranlarını ve daha fazlasını izleyebilir. Bu bilgiler, dijital pazarlama stratejilerini optimize etmeye yardımcı olabilir.
SEMrush: SEMrush, arama motoru optimizasyonu (SEO) ve dijital pazarlama kampanyaları için kullanılan bir analiz aracıdır. SEMrush, web sitelerinin SEO performansını analiz eder, anahtar kelime araştırması yapar, rakip kampanyaları analiz eder ve daha birçok analitik veri sağlar. Bu bilgiler, web sitesi SEO’sunu iyileştirmek ve dijital pazarlama stratejilerini optimize etmek için kullanılabilir.
Hootsuite Insights: Hootsuite Insights, bir sosyal medya kampanyası analiz aracıdır. Hootsuite Insights, sosyal medya etkileşimlerini, kullanıcı davranışını, marka sadakatini ve daha fazlasını analiz eder. Bu bilgiler, sosyal medya stratejilerini optimize etmeye yardımcı olabilir. Hootsuite Insights ayrıca markaların sosyal medya kampanyalarını takip etmelerine, rekabet analizi yapmalarına ve sektör trendlerini takip etmelerine yardımcı olur.
Dijital Pazarlama Mesleği Kimler İçindir?
Aslında dijital pazarlama kimler içindir sorusun tek cevabı yok. İlgisi olan tüm bireyler için uygundur. Hatta birkaç madde ile örnekleyelim:
- Dijital pazarlama alanında kariyer yapmak isteyenler.
- Dijital pazarlama ile para kazanmak isteyen herkes.
- Markasını dijital dünyada inşa etmek isteyenler.
- Reklamcılık öğrenmek isteyenler.
- Şirket sahipleri, reklam ajanslarını ve çalışanlarını denetlemek isteyen yöneticiler.
- Şirketine katkıda bulunmak isteyenler.
Dijital Pazarlama Kimler İçin Değildir?
Dijital pazarlama, geniş bir kitleye ulaşmak isteyen herkes için uygun bir pazarlama tekniğidir. Ancak bazen dijital pazarlama herkese göre olmayabilir. Başlıca örneklemek gerekirse:
- Teknoloji ilgisizleri: Dijital pazarlama, internet ve teknolojinin kullanılmasını gerektirir. Teknoloji ile ilgilenmeyen veya kullanmayı bilmeyenler için dijital pazarlama zor olabilir.
- Sabır ve sabırdan yoksun olanlar için: Dijital pazarlama zaman ve emek isteyen bir süreçtir. Sabır ve sebattan yoksun olanlar, başarılı bir dijital pazarlama kampanyasını beklemekte zorlanabilirler.
- Gelişime karşı olanlar: Dijital pazarlama, kendini sürekli güncellemen gereken ve her an değişebilecek bir meslektir bu nedenle sürekli gelişmek işin püf noktasıdır.
- Kolay yoldan mükemmel sonuç bekleyenler: Dijital pazarlama, asla kolay bir şey değil veri toplamak, işlemek ve değerlendirmek gereken önemli bir alandır. Veri çağında tek kampanya açıp gelsin paralar modunda olanlar için uygun bir alan değildir.
Dijital Pazarlama İşe Yarıyor Mu?
Dijital Pazarlamanın temelleri 1971’li yıllarda başladı. Ray Tomlinson’un alıcıları için ilk eposta pazarlamasıyla ortaya çıktığı düşünülsede bir kavram olarak dijital pazarlama ilk olarak 1990’larda müşteri kazanmak için reklam verirken kullanıldı.
Yani ilk kullanıldığından bu yana geçen 52 yılda kendini koruyan ve her geçen gün üzerine eklenerek büyüyen bir sektörün 2019 yılında dünya pandemisi olan bir virüs nedeniyle remote çalışma modeline geçilmesi online pazarlamanın en yüksek seviyelerine ve popülaritesinin artmasına neden oldu.
Pandemi nedeniyle işini online mecralara taşıyan dünya ticaret paydaşlarını da unutmamak lazım. Konumdan ve zamandan bağımsız işletmelerin sürdürülebilirliği için dijital pazarlama çok büyük bir avantaj oldu. Bu kadar bilgiden sonra dijital pazarlama işe yarıyor mu sorusunun cevabı kesinlikle evet.
Dijital Pazarlama’nın Avantajları Nelerdir?
Dijital pazarlamanın geleneksel pazarlama yöntemlerine göre birçok avantajı var başlıca 5 maddede anlatmak gerekirse:
- Hedef kitlenize ulaşım: Dijital pazarlama, doğru kitleye ulaşmanın en etkili yollarından biridir. Sosyal medya, arama motoru optimizasyonu, e-posta pazarlama ve diğer dijital kanallar sayesinde istediğiniz hedef kitleye kolayca ulaşabilirsiniz.
- Ölçülebilirlik: Dijital pazarlama ölçülebilir sonuçlar sunar. Reklam kampanyası performansı ve etkinliği kolayca izlenebilir ve analiz edilebilir.
- Daha uygun fiyatlı: Dijital pazarlama, geleneksel pazarlama yöntemlerinden daha ucuzdur. Özellikle sosyal medya ve e-posta pazarlama gibi kanallar düşük maliyetli ve etkili sonuçlar sunmaktadır.
- Marka Bilinirliği: Dijital pazarlama, marka bilinirliğini artırmanın ideal bir yoludur. Sosyal medya, SEO, PPC reklamcılığı ve diğer kanalları kullanarak markanızı tanıtın ve daha geniş bir kitleye ulaşın.
- İşlem kolaylığı: Dijital pazarlama, müşterilerle işlem yapmayı kolaylaştırır. Çevrimiçi mağazalar ve e-ticaret siteleri, müşterilerin ürün satın almasını kolaylaştırır ve müşteri desteği fırsatlarını artırır.
Dijital Pazarlama’nın Dezavantajları Nelerdir?
Dijital pazarlamanın birçok faydası olmakla birlikte bazı dezavantajları da bulunmaktadır. Bunlar başlıca şunlardır:
- Gerekli teknik bilgi: Dijital pazarlama, teknik araçlar ve platformlar kullanılarak yapılır ve teknik bilgi gerektirir. Bu nedenle dijital pazarlama tekniklerini kullanmak için yeterli teknik bilgiye sahip olmayanlar bu yöntemleri kullanmakta zorlanabilirler.
- Güncellik: Dijital pazarlama, teknoloji geliştikçe hızla değişen bir alandır. Bu nedenle dijital pazarlama yöntemleri ve trendleri hızla değişebilmektedir. Bu değişikliklere uyum sağlamak bazen zor olabilir.
- Yoğun rekabet: Dijital pazarlama, birçok işletme tarafından düşük maliyetli ve etkili sonuçlar elde etmek için kullanılmaktadır. Sonuç olarak, dijital pazarlama kanalları oldukça rekabetçidir. Bu, maliyetleri artırabilir ve bazı şirketler için daha fazla çaba gerektirebilir.
- Gizlilik ve güvenlik sorunları: Dijital pazarlama, gizlilik ve güvenlik sorunları oluşturabilecek müşteri bilgilerinin kullanılmasını gerektirir. Bu nedenle müşteri bilgilerinizin güvenliğine çok dikkat etmelisiniz.
- İlgi kaybı: Dijital pazarlama kanallarında hedef kitlenizin ilgisini çekmek ve elde tutmak zor olabilir. Bu nedenle dijital pazarlama kampanyaları, hedef kitlenizin ilgisini çekebilecek yaratıcı ve özgün içerikler sunmalıdır.
Dijital Pazarlama Nerelerde Kullanılır?
İnternet üzerinden gerçekleşen tüm satış işlemlerinde dijital pazarlama teknikleri kullanılmaktadır. İnternet erişiminizin olduğu her yerde dijital reklamcılık ve pazarlamayı yapılabilmenizi sağlıyor.. Dijital pazarlamayı buralarda kullanabilirsiniz:
- internet sitesinde,
- sosyal medya sitelerinde
- blog sitesinde
- infografikte
- dijital tanıtım
Ürününüzü veya hizmetinizi pazarlamak istiyorsanız, çeşitli dijital pazarlama yöntemleri ilk tercihiniz olmalıdır. Bir web sitesi ve sosyal medya hesapları oluşturarak hedef müşteri kitlenize ulaşmanın yollarını aramaya başlayabilirsiniz.
Dijital Pazarlama Nasıl Öğrenilir?
Dijital Günlükleri Markama en çok gelen sorulardan biri de dijital pazarlama nasıl öğrenirim sorusu peki gerçekten dijital pazarlama nasıl öğrenilir?
Aslında bu sorunun birçok cevabı var ama hem kendim kullandığım etkili bulduğum tekniği hem de öğrenebileceğiniz kaynakları sizinle paylaşacağım. Bu teknik sırası ile şöyle:
- Online iyi bir kurs al
- Kursu aç ve 1.5x’te izle
- Kursu bitir ve tekrar en başa gel
- Sırasıyla eğitimleri not tutarak 1.5x’te izle
- Kursu bitir.
- En başa tekrar gel
- Sırasıyla uygulamaları yap
- Kendi başına bir kere daha uygula
- Öğrendiklerini tecrübe etmek için eş-dost kısmının hesaplarını ücretsiz yönet.
- 2-3 ay tecrübe ettikten sonra cv oluştur
- Dijital Ajanslara stajyer olarak başvur ve birkaç ay orada da tecrübe et
- Artık tek başına yönetmeye hazırsın. Kişisel markanı ya da ajansını kur ve hizmet vermeye başla!
Dijital Pazarlama Öğrenebileceğiniz Kaynaklar Nelerdir?
Online ya da offline dijital pazarlama hakkında bilgi edinmek için yaygın olarak kullanılan bazı kaynaklar bunlar; Bu kaynaklar ile öğrenebilirsiniz!
- Bloglar, makaleler
- Kitaplar, e-kitaplar
- Üniversite kursları
- “Nasıl yapılır?” kılavuzları
- Bilgi grafikleri
- Stajlar
- Mentörlükler
- Online kurslar ve forumlar
- Podcast’ler
- Araştırma raporları ve vaka çalışmaları
- Slayt sunumları
- Videolar
- Web seminerleri
Dijital Pazarlama Terimleri
Dijital Pazarlama sektöründe firmalar ürün ve hizmetlerini tüketicilere sunmak için bazı dinamiklerine ihtiyaç duyarlar. Dijital dünyada doğru pazarlama stratejisini oluşturmak ve doğru tüketici analizini yapmak için somut verilere ihtiyacımız var. Pazarlama dünyasında daha iyi ustalaşmak ve etkili kampanyalar oluşturmak için şirketlerin ihtiyaç duyduğu pazarlama terimlerini bilmemiz gerekir.
- Call to action- CTA: Eylem Çağrısı. (Ör: Hemen satın al!)
- Cost per mille-CPM: Bin Gösterim Başına Maliyet.
- Cost per click- CPC: Tıklama Başına Maliyet
- Clickthrough Rate – CTR: Tıklama Oranı
- Cost per action – CPA: Edinme Başına Maliyet
- Retargeting: Yeniden hedefleme
- Remarketing: Yeniden Pazarlama
- Return on Investment – ROI: Yatırım getirisi
- Landing Page: Bir web sayfası veya kampanya tarafından hedeflenen eylemleri gerçekleştirmek için özel olarak kullanılan bir web sayfası.
- A/B Testi: İki farklı seçenek arasında hedef kitleden geri bildirimi almak için yapılan testlerdir.
- Soğuk Kitle (TOF): Daha önce marka/işletmenizi tanımayan ve bağ kurmamış kitle grubu.
- Ilık Kitle (MOF): Daha önce sizin marka/işletmenizi duymuş ve etkileşim kurmuş kitle grubu.
- Sıcak Kitle (BOF): Ürün veya hizmetiniz ile ilgilenmiş size güven duyan ve satın almaya en yakın olan kitle grubu.
- Lookalike (LAL): Benzer hedef kitle grubu.
Dijital Pazarlama Öğrenilebilecek Kaynaklar (Linkli) Nelerdir – Ödev?
Google Dijital Atölye: learndigital.withgoogle.com/dijitalatolye
Facebook BluePrint: facebook.com/business/learn
Linkedin Learning: linkedin.com/learning/
İnstagram Hesabım: instagram.com/dijitalgunlukleri
Yukarıdaki kaynaklarda belirtilen eğitim platformları en verimli yerlerdir. Bu challenge’ın ilk aşamasında Google Dijital Atölye’yi bitirmenizi istiyorum.
CASE STUDY – ÖDEV
Challenge’ın ilk hafta ödevlerinden 2.si olan bu case study sorularını dijitalgunlukleri@gmail.com mailine challenge ödev başlığı altında dijital pazarlamanın temelleri sertifikası ile beraber gönderiniz. Hepiniz challenge’a hoşgeldiniz.
- Bir e-ticaret sitesi için, organik arama motoru sonuçlarında daha yüksek sıralamalar elde etmek için hangi alanı kullanır?
- Bir web sitesinde olan müşteri ürünü sepete ekledi ama almadı tekrar satış yapabilir miyiz? Yapabiliyorsak bu yöntemin adı ne olur?
- Bir şirket, web sitesindeki ziyareti artırmak için hangi tekniklerini kullanıyor olabilir?
- Bir marka, Google Ads kampanyalarının sonuçlarını nasıl izleyebilir?
- Bir işletme, müşteri sadakatini artırmak için hangi dijital pazarlama stratejilerini uygulayabilir?
- Bir e-ticaret sitesi, kullanıcıların siteyi terk etmeden önce satın alma işlemini tamamlaması için hangi taktikleri kullanabilir?
- Bir işletme, organik sosyal medya erişimini artırmak için hangi stratejileri uygulayabilir?
- Bir e-ticaret sitesi, müşterilerinin satın alma kararlarını etkilemek için hangi dijital pazarlama taktiklerini kullanabilir?
- Bir spor mağazası, ürünlerinin tanıtımı için hangi sosyal medya platformlarını kullanmalıdır ve hangi içerik türleri en etkili olacaktır?
- Bir e-ticaret sitesi, daha fazla satış yapmak için hangi dijital reklam kanallarını kullanmalıdır?
- Bir kozmetik markası, ürünlerini satın almak için hangi dijital kanalları kullanmalıdır ve hedef kitlesini nasıl en iyi şekilde tanımlayabilir?
- Bir otel zinciri, rezervasyonları artırmak için hangi dijital pazarlama kanallarını kullanmalıdır ve hangi taktikler en etkili olacaktır?
- Bir diş hekimi kliniği, daha fazla hastayı çekmek için hangi dijital pazarlama stratejilerini uygulamalıdır ve bu stratejileri nasıl ölçümlendirebilir?
- Bir eğitim kurumu, öğrenci kayıtlarını artırmak için hangi dijital pazarlama stratejilerini kullanmalıdır ve öğrenci adaylarını hangi kanallarda ve içeriklerle hedeflemelidir?
- Bir moda markası, ürünlerini doğru şekilde pazarlamak ve hedef kitlesine ulaşmak için hangi sosyal medya kanallarını ve içerik türlerini kullanmalıdır?
Yorumlarınızı BEKLİYORUM!
Efsane olmuş hocam emeğinize sağlık